Koupel nohou se solí

Péče o pokožku nohou

Publikováno: 7. 8. 2024

Léto je pro naše nohy náročným obdobím. Chodíme bosí po trávě či horkém písku, trávíme hodiny v otevřených sandálech, vystavujeme pokožku intenzivnímu slunečnímu záření. To vše může vést k suché pokožce a popraskaným patám. Jakmile letní radovánky skončí, je důležité věnovat péči o nohy dostatek času, aby se pokožka mohla zregenerovat.

Koupel nohou

Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak o nohy pečovat, je pravidelná koupel nohou. Koupel nejenže uvolňuje svaly po dlouhém dni na nohou, ale především pomáhá zjemnit zatvrdlou pokožku, která je po létě suchá. Zásadní roli v péči o nohy hraje použití bylinných solí, které koupel obohatí o důležité minerály a hydratační složky.

Význam urey v koupelové soli

Sůl obohacená o ureu je v péči o nohy doslova zázračným pomocníkem. Urea, známá svými hydratačními vlastnostmi, pomáhá zadržovat vodu v pokožce, což je klíčové pro její obnovu. Urea navíc přispívá k jemnému odstraňování odumřelých kožních buněk a pomáhá regenerovat suchou a zatvrdlou kůži. Při pravidelném používání solí s ureou dochází k viditelnému zjemnění pokožky, což přispívá k jejímu zdravějšímu a upravenému vzhledu.

Byliny s protizánětlivými účinky

Další složkou, která by neměla chybět v koupelích pro vaše nohy, jsou byliny s protizánětlivými a zklidňujícími účinky. Mezi oblíbené byliny patří například vrba, vlaštovičník, máta peprná, pelyňek nebo výtažky z ovesné slámy. Tyto přírodní ingredience pomáhají zmírňovat případné puchýře a pocení nohou. Například vrba má protizánětlivé, zklidňující a zvlhčující účinky na pleť. Máta peprná zklidňuje a osvěžuje pokožku, prokrvuje ji a odstraňuje suché šupinky.

Jak připravit ideální koupel

Připravit si domácí lázeň pro nohy není nic složitého. Stačí do teplé vody přidat koupelovou sůl s vyšším obsahem (ideálně 30%) urey a léčivými bylinami. Doba koupele by měla být přibližně 15–20 minut, aby účinné látky mohly proniknout hluboko do pokožky a začít působit. Pro větší účinek můžete použít pemzu pro odstranění suché pokožky. Po koupeli je důležité nohy důkladně osušit ručníkem.

Péče po koupeli

Pro dosažení co nejlepšího výsledku byste měli na nohy aplikovat výživný krém, který obsahuje hydratační a regenerační složky, jako je urea, alantoin, prebiotika nebo vitamin A. Tento krok pomůže pokožce udržet vlhkost, podpoří její regeneraci a zabrání popraskání pokožky na patách.

Kombinace těchto kroků zajistí, že vaše nohy budou zdravé, hebké a připravené na podzimní a zimní měsíce.

Další aktuality z kategorie